Program

Program

Dovolj imamo tega, da se v občini Ivančna Gorica spreminjajo stvari samo pred volitvami in samo za nekatere! Kje so obljubljene storitve za starejše?
Občina se do zavodov, katerih ustanoviteljica je, obnaša kot mačeha!
Z novim asfaltom se ne da pokrpati lukenj v šolski strehi ali razširiti jedilnice.
Z drevoredom se ne da opremiti zdravstvenega doma.

Mi ne obljubljamo nemogočih stvari, pač pa pozorno spremljamo dogajanje v naši občini in pripravljamo rešitve.

Smo nestrankarska in neodvisna lista "TUDI MI SMO IZ IVANČNE" in to je osnutek našega programa.


1. Starosti prijazna občina

Samo slikanje z 90-letniki ni dovolj! Potrebujemo konkreten program dolgotrajne oskrbe: DSO, dnevno varstvo, varovana stanovanja, pomoč na domu...

Ustanovili bi nov zavod v 100% občinski lasti, v katerem bi v prvi fazi  za pomoč in strežbo zaposlili in izobrazili (nacionalna kvalifikacija!) brezposelne in/ali težko zaposljive in/ali aktivne mlajše upokojence.
Zavod bi nato skrbel za tiste naše starejše občane, ki potrebujejo oskrbo ali pomoč na domu.

Aktivno bi iskali (so)investitorja za DSO

 

2. Mladim prijazna občina?

Katerim mladim? Premalo je prostora v vrtcih in šolah, ni dovolj različnih dejavnosti izven centra občine.

Zgraditi je potrebno novo šolo in vrtec ter razširiti in nadgraditi obstoječe objekte (kjer se da).

Pomagali bi organizirati čimveč dejavnosti tudi po manjših krajih (različni športi, varovanje narave, tečaji preživetja, učenje tradicionalnih obrti in veščin, tujih jezikov...) in s tem mlade usmerjali v koristno preživljanje prostega časa.

V sodelovanju s humanitarnimi organizacijami (Rdeči križ, ZPM) je potrebno čimveč otrokom zagotoviti vsaj nekaj dni počitnic ob morju, ne samo tistim z zdravniškim potrdilom. Število mest je potrebno vsaj podvojiti!

 

3. Šole in vrtci

V šolah in vrtcih ni dovolj prostora, premalo je tudi učiteljev in vzgojiteljic.

Potrebno je poiskati načine za motivacijo, da se učitelji zaposlijo pri nas, saj sicer naše šole niso najbolj konkurenčne pri iskanju kadrov.

Še bolj nujno pa je poiskati načine, da se v vmesnem času z zunanjimi strokovnjaki reši kadrovski primanjkljaj (predvsem v OŠ).

Najbolj nujno pa bo rešiti prostorsko stisko, ker smatramo, da v naši občini ne sme noben otrok ostati brez vrtca!

 

4. Vsem občanom dostopno javno zdravstvo in zobozdravstvo

Morali bomo privabiti zdravnike in zobozdravnike. Vendar jih bo potrebno motivirati, da se bodo odločili za zaposlitev našem zdravstvenem domu (npr. štipendije za specializante, stanovanja...).

Verjetno se bo zelo kmalu pojavila težava tudi z medicinskimi sestrami in tehniki, zato je potrebno poskrbeti tudi zanje!

 

5. Šport

Naša občina potrebuje velik bazen za šport in rekreacijo. Na Polževem sameva in umira zimski center. Atletsko igrišče za šolo v Ivančni Gorici se bo po načrtih sodeč obnavljalo le po liniji najmanjšega odpora.

Prizadevali si bomo, da gimnazija doda športni oddelek in da se v čimveč krajih omogočijo treningi različnih športov.

Ustanovili bi nov zavod, na katerega bi prenesli lastništvo športnih objektov, in ki bi skrbel za vse športne dogodke in dejavnosti v občini.

Organizirati je potrebno čimveč turnirjev (tudi mednarodnih), naši nosilni športi pa morajo biti vsaj v 2. ligi.

 

6. Turizem

Dogodki in prireditve bodo vedno le sami sebi namen, če ne bo učinkovite promocije.

Potrebno bo vlagati v objekte in obenem iskati (so)investitorje za izgradnjo, nadgradnjo in vzdrževanje.

Bazen s tobogani, hotel, camping/glamping, smučišče, sankališče, reka Krka, arheološke točke, znamenitosti, letališče, kulturni in glasbeni festivali (Krka, Stična, Woodland...)...

Nujno je tudi izobraževanje občanov in konkretna pomoč pri njihovih dejavnostih.

 

7. Zavod "Prijetno domače"

Zavod mora skrbeti za promocijo turizma in kulture tako znotraj naše občine, kakor tudi širše po regiji. Občani moramo biti bolje obveščeni o vseh dogodkih v naši občini!

Smiselno bi bilo, da zavod postane krovna organizacija za vsa turistična in kulturna društva, ter da nudi podporo in pomoč vsem posameznikom, ki se ukvarjajo s turizmom in kulturo.

 

8. Infrastruktura

Obvezno sodelovanje z državnimi institucijami/direkcijami!

Zavzemali se bomo za nov polovični priključek na AC (Hudo / Draga) ter za celovito ureditev območja železniške postaje v Ivančni Gorici. Ravno tako bomo poskrbeli, da se bo začela uporabnikom prijazna ureditev vseh ostalih postaj.

Potrebno je predelati nevarna križišča v krožišča (Gabrovčec, Šentvid, Radohova vas).

Nujna je ureditev VARNIH postajališč šolskih avtobusov in prehodov za pešce (Velike Lese), ravno tako pa je potrebno razširiti in urediti nevarne preozke ceste, po katerih potekajo šolske poti (Krka, Višnja Gora).

Insistirali bomo, da mora biti cela občina pokrita s širokopasovnim internetom in s kakovostnim mobilnim signalom.

Želimo dokončati kanalizacijsko omrežje (Krka).

 

9. Poslovalnice Pošte Slovenije in bankomati

Zahtevati moramo ponovno odprtje VSEH poslovalnic Pošte Slovenije, saj PS ni profitno podjetje, ampak državno podjetje (javno servis!). Če dogovori ne bodo možni, mora občina sama poskrbeti za odprtje franšiz, kjer je to potrebno (skupaj z zavodom Prijetno domače, kmetijsko zadrugo in lokalnimi turističnimi društvi).

Občina mora takoj začeti pogajanja z bankami, da se poveča število bankomatov. Če obstoječih bank to ne zanima, je potrebno privabiti konkurenčne banke, ki so pripravljene razširiti mrežo in nabor storitev.

 

10. Maksimalno črpanje sredstev iz državnih in evropskih razpisov

Škoda je, da ostaja toliko denarja za projekte, ki bi jih lahko izpeljali v vseh krajih naše občine.

Občina mora nuditi pomoč vsem občanom, ki želijo pridobiti sredstva!

 

11. Energetska in prehranska samozadostnost manjših skupnosti

Projekte bi izvedli v sodelovanju z Ekoskladom in Kmetijsko zadrugo Stična. Pomembno je, da v luči podnebnih sprememb poskrbimo, da ne bomo odvisni od drugih, ampak samo od sebe!

 

12. Več denarja za gasilce in ostala društva/zveze, ki so pomembna za občino

Občina mora poleg povečanja sredstev zanje tudi aktivno pristopiti k iskanju sponzorjev in donatorjev ter ostalih virov financiranja. Vsem zainteresiranim društvom mora občina nuditi pomoč pri pridobivanju sredstev iz razpisov.

Zavod Prijetno domače bi lahko poskrbel za organizacijo dobrodelnih koncertov in ostalih prireditev za zbiranje sredstev.

 

13. Uvedba javnega prometa

V jutranjih, popoldanskih in večernih urah bi bilo smiselno uvesti linije javnega prevoza v kraje, ki so odmaknjeni od rednih linij.

Poleg projekta Prostofer bi morala občina subvencionirati prevoze iz oddaljenih in nepovezanih krajev naše občine!

 

14. Revizija poslovanja v prejšnjih mandatih in obstoječih pogodb

Nujno bo preveriti, kakšna je dejanska zadolženost občine in ali so bili vsi plačani projekti dejansko izvedeni ter v kakšnem obsegu.

Zahtevamo tudi, da je edini kriterij zaposlovanja in sodelovanja sposobnost, ne pa strankarska pripadnost in/ali prijateljevanje z vodstvom!


Kontaktni obrazec

Prosimo vas, da vnesete svoje ime in priimek.
Vnesite tudi vaš email naslov in/ali telefonsko številko, da vam lahko odgovorimo.

Ime in priimek
Email
Telefon
Vaše sporočilo
Prepišite varnostno kodo

Username

Obrazec bo poslal vaše vpisane podatke na kontaktni naslov naše spletne strani. Podatke potrebujemo zgolj zato, da vam lahko odgovorimo. Za druge namene teh vaših podatkov ne shranjujemo, ne obdelujemo ter jih ne posredujemo tretjim osebam. Če se s tem ne strinjate, obrazca ne oddajte in z nami poskusite stopiti v stik preko drugih kanalov.


Avtor: Pisarna

Objavljeno:

Zadnja sprememba: 5.10.2022 ob 7:21

Se vam zdi, da smo pozabili še na kaj pomembnega?

Pošljite nam sporočilo!

Povezane objave

Kdo smo

Smo skupina neodvisnih in strankarsko neopredeljenih občanov, ki jim ni vseeno za prihodnost naše skupnosti. Boli nas, ko opazujemo, kako se po...

Pridružite se nam na Facebook strani in sodelujte v debati.